Press "Enter" to skip to content

Är e-sport en sport?

Vi ställer oss ofta frågan om e-sport verkligen är en riktig sport. Det kan vid första anblicken kännas som att den inte är det, eller? Det hela handlar nog om hur vi ser på saken, och hur vi uppfattar att en sport är.

Att jämföra e-sport med andra sporter

Vi kan ju exempelvis hävda att e-sport inte är en sport, eftersom E-sportare sitter still. Men det resonemanget gör ju att sporter som skytte, biljard och till och med golf, knappast bör räknas som sporter heller. Vi kan ju hävda att de sker utomhus, men ganska många sporter sker inomhus. Ibland spelas ju turneringar inom e-sport i sportarenor, som ombyggda ishockeyhallar. Det är med andra ord inte helt enkelt, hävdar jag, att utropa ett helt vattentätt svar. Jag ska ändå göra ett försök att bena ut frågan lite grann nedanför. Häng med!

Vilka likheter finns egentligen?

Vilka likheter har vi då mellan e-sport och så kallade riktiga sporter? En likhet är att den högsta ligan alltid kräver en otroligt hög nivå av kunnande och kompetens. Det är med andra ett lika litet nålsöga att nå toppen, oavsett om det är e-sport eller någon annan sport. Även vadslagning börjar växa lika stort som det är vid exempelvis fotboll, så även där finns det snart stora likheter. På samma sätt som en skytt, höjdhoppare eller en straffläggare i fotboll måste hålla ett högt fokus, krävs detta av någon som spelar videospel i en turnering. Detta kräver givetvis åratal av träning. En annan likhet är att E-sportare tävlar i lag och har tränare. Här kan vi nästan likna e-sport vid ett cykelstall med olika medlemmar.

Vilka skillnader upplever jag?

Vilka skillnader kan jag då se, för de måste väl ändå finnas? Den stora uppenbara skillnaden är de fysiska kraven, vilka inte är desamma som för de flesta andra sporter. Därför blir det mer rättvist, tycker jag, att jämföra e-sport vid andra sporter som mer handlar om fokus. Golf är ett bra sådant exempel. Givetvis är det fysiskt så till vida att det krävs kraft i slagen, men det är en bra sport att jämföra med då den är populär över hela världen, precis som e-sport. Skytte är en annan sport vi kan jämföra med, men det är en relativ t liten sport. Jag skulle anse att e-sport redan sprungit om skytte-sporten för längesedan. Den rent fysiska biten, brukar vara en annan invändning. Även den att e-sport i regel utförs inomhus, vilket passar skärmarna bättre. I ett spel som Counter Strike , vilket jag tycker är av de större framgångarna inom E-sport, framgår det tydligt att E-sport går att utföra nästan överallt och i princip behöver vi inte vara på samma planethalva för att möta våra motståndare. En annan skillnad är priset, vi tänker oss utrustning och medlemsavgifter. Så hur mycket kostar exempelvis CS go? Jag skulle tro att en enkel utrustning med tangentbord, skärm och dator går loss på ungefär 8000 kr. Det ska ställas i jämförelse med vad en hockeyutrustning kostar.

Är det då en ”riktig” sport”?

Som vi har konstaterat ovan är det beroende på lite hur vi exakt klassar vad som är en riktig sport. Jag tycker e-sport har alla kvaliteter för att vara en riktig sport. I alla fall minst lika mycket som golf, skytte eller biljard. Vi får komma ihåg att exempelvis skytte är en OS-gren och har en hög status. E-sport har fått egna organisationer som arbetar för saken, och jag tror att ett erkännande vore om det blev en OS-gren. Fram till dess kommer det alltid finnas två läger. De som menar att den är en sport, och de som menar att den inte är det. I slutänden kanske det är ointressant i alla fall. Det viktigaste är att de som sysslar med det, vill satsa och utvecklas. Att det finns en publik som älskar att följa med och att människor faktiskt har roligt tillsammans.

https://www.expressen.se/sport/e-sport/sa-mycket-kostar-deras-utrustning/https://estnn.com/sv/%C3%A4r-en-riktig-sport/
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *