Press "Enter" to skip to content

Vilken är åldersgränsen för att spela Fornite?

Visste du att Fortnite är ett av världens klart mest populära spela? Varje gång du loggar in finns över en halv miljon spelare online på de olika plattformarna, och totalt spelar över fem miljoner personer Fortnite runt om på planeten. Vad gäller kring åldersgränsen då? Rekommenderad ålder för att spela är 12 år, även om det finns många spelare som är betydligt yngre än så.

Att Fortnite sedan det släpptes i juli 2017 har seglat upp på topplistorna är ingen större överraskning. Det som gjorde att spelet blev så oerhört populärt var två saker. Att det var gratis, och spelläget Battle Royale, vilket utgår från att man är 100 personer och sista spelaren eller laget vinner.

Fortnite har ett speciellt upplägg jämfört med till exempel CS:GO eller Call of Dute, vilket vi kommer komma in på i slutet av den här artikeln. Men det som gör spelet unikt är att det går att bygga, något som du som snabb och duktig spelare kan ta stor nytta av.

Därför kan barn spela Fortnite

Återigen, den rekommenderade åldersgränsen är 12 år för det här spelet. Det betyder dock inte att barn som är yngre än 12 år inte kan spela det här spelet. Snarare tvärtom. Fortnite är ett utmärkt spel för barn. Det innehåller förvisso inslag där spelarna ska döda varandra, men det finns stora skillnader jämfört med andra spel.

Att döda en motspelare i GTA eller CoD innebär något helt annat. När du skjuter en spelare på Fortnite kommer inget blod och det ser inte traumatiskt ut. Istället syns en animation och spelet för den spelaren avslutas. Det går förstås att uppfatta som att det förenklar död och våld, men så ska det inte tolkas. Det här spelet gör sig lämpligt för barn utan att våldet har någon jobbig påverkan för de som spelar.

Spel som är rekommenderade för tolvåringar eller äldre brukar dessutom inte innehålla något som uppfattas särskilt stötande. Det är en god anledning att barn som inte uppnår den rekommenderande åldersgränsen ändå kan spela. Även det faktum att många spelar med äldre syskon, släktingar eller vänner är bra. Det ger en trygghetskänsla även för de lite yngre spelarna. Då barn inte heller blir mindre empatiska av datorspel är det heller inget problem.

Vad är det bästa med Fortnite?

Vi kan nämna väldigt många positiva ting om Fortnite. En återkommande sak är att det är gratis. Barnen behöver inte betala en enda krona och kan ändå spela med sina kompisar. Spelet stimulerar barnens förmåga, då de måste tänka snabbt och reagera i rätt tid, samt göra flera saker samtidigt.

Det är också ett enkelt spel att förstå sig på. Upplägget med att vara det sista laget att överleva kan spelare i alla åldrar förstå. Spelet innehåller många moment som passar barn, inte minst de yngre. Det finns olika ”skins”, som används som karaktärer, samt danser. Det ger Fortnite en väldigt barnvänlig känsla, tycker vi.

Det som är bra att tänka på är dock att skins kostar pengar. Även om själva spelet är gratis går det dock att spendera pengar på så kallad microköp. Dessutom kan upplevelsen av att ”dö”, alltså bli utslagen ut spelet, vara jobbigt för de allra yngsta barnen.

Fördelar och nackdelar med Fortnite

  • Spelet är helt gratis
  • Det passar bra för barn i många åldrar
  • Det går att göra microköp

Hur spelar man Fortnite?

För dig som aldrig någonsin spelar Fortnite finns det en del grundläggande saker att tänka på. Spelet fungerar såhär: du hoppar ner från ett flygplan med fallskärm. Poängen är att du ska få tag i så bra vapen som möjligt. Det är även viktigt att hugga ner byggmaterial för att du ska kunna få skydd mot andra spelare. Ta en titt på klippet nedan för att förstå hur du bygger på bästa sätt.

https://www.youtube.com/watch?v=hd5yTxtL8vo (OBS: DET GÅR INTE ATT BÄDDA IN VIDEOS I ARTIKELN, SÅ JAG LÄMNAR EN LÄNK HÄR)

Därefter ska du överleva. Det som är viktigt att tänka på är att det finns en cirkel. Du måste alltid vara innanför cirkeln och akta dig för stormen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *