Press "Enter" to skip to content

Vilken är åldersgränsen för GTA?

Vilka bör egentligen spela GTA? Det så ofta omdebatterade spelet GTA V har en åldersgräns, och det är 18 år. Det innebär att personer som är under 18 år, det vill säga inte myndiga, rekommenderas att inte spela spelet. Men finns det fördelar och nackdelar med att låta yngre spela GTA?

Röra sig fritt i en virtuell värld

Att spela eller inte spela GTA, Grand Theft Auto, har länge varit en omdiskuterad fråga. En anledning till att spelet har gått hem hos en stor publik är upplägget. Att kunna röra sig fritt i en stor, virtuell värld är uppskattat. Framför allt på de olika sätten som det går att göra: via bil, lastbil, buss, båt, flyg och mycket annat. Det finns till exempel en flygskola i GTA 5 där spelarna får lära sig att flyga olika typer av plan och helikoptrar.

https://www.youtube.com/watch?v=9GZqBDzNDuc (OBS: det går inte att bädda in YouTube-klippet i artikeln, därför lägger jag en vanlig länk här, hoppas de tär okej)

Just frihetskänslan har gjort GTA populärt, men också spelets olika inslag. Våld är vanligt förekommande, men spelet går också ut på att göra många uppdrag – både online och offline – vilket gör att spelarna alltid är sysselsatta.

Borde barn spela GTA V?

Frågan om barn borde få spela GTA har funnits sedan 1997. Hur kommer det sig? Jo, det var året då det första GTA-spelet släpptes. Redan då blev det ökänt för de våldsamma bidragen, men likväl väldigt uppskattat av många spelare.

Den rekommenderade åldersgränsen för GTA är på 18 år. Det går däremot att spela spelet som yngre, vilket dessutom inte är det minsta ovanligt. Väldigt få spelar GTA för första gången efter att de är 18 år.

Är det rimligt? Många ställer sig frågande till våldet, vilket kan vara rimligt att oroa sig för som föräldrar. Däremot är det bra att tänka på att barn inte blir aggressivare av våldsamma spel. Däremot kan det finnas andra negativa effekter av våldet.

Bör då barn under 18 år få spela GTA? Det går absolut att tycka det. Många barn gör redan det, men det kan däremot vara bra att prata om spelet. De allra flesta förstår skillnaden på spel och verklighet. Men trots det kan det vara en bra idé att prata om spelets innehåll med sitt barn för att förstå att barnet i fråga inser konsekvenserna och kan skilja på vad som är rätt eller fel.

Fördelarna och nackdelarna med GTA

En av de största nackdelarna brukar beskrivas som våldet. Även sexualiseringen av kvinnor och de frispråkiga ordvalen från spelets karaktärer är några andra. Men det måste finnas fördelar för barn och andra att spela GTA.

Nackdelar

  • Inslag av kraftigt våld
  • Dålig kvinnosyn
  • Språkbruket

Fördelar

  • Ökad simultankapacitet
  • Socialisera sig med vänner
  • Lära sig engelska

Ökad simultankapaciteten – Inslag av kraftigt våld
Socialisera sig med vänner – Ifrågasatt kvinnosyn
Lära sig engelska – Språkbruket

Några av de fördelar som finns generellt med dator- och TV-spel – GTA inkluderat – är den ökade simultankapaciteten. Forskning visar att spelandet också kan ökar den mentala hälsan. Att må bra är förstås en uppenbar fördel.

För barn är det också ett sätt att lära sig engelska bättre med hjälp av att spela. I GTA talas det i princip enbart engelska, vilket gör att det övar färdigheter i hörförståelse i det engelska språket.

Det är dessutom ett bra sätt att skaffa nya vänner. Spelet går att spela online, vilket är ett populärt inslag. Här går det att lära sig nya vänner väldigt enkelt, varje dag. Då man hamnar i en ny lobby fylld med nya spelare ger det chansen att socialisera sig med andra. Både med svenska spelare men också GTA-spelare runt om i hela världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *